Cetinski kraj

Cetinska krajina je kraj u Hrvatskoj, u srednjoj Dalmaciji. Pruža se u široj okolici Sinjskog polja, između planinskog lanca Dinare i Kamešnice na sjeveroistoku te planina Svilaje, i brda Visoštice, Runjavca i Malog Mosora na zapadu i jugozapadu, u srednjem dijelu toka rijeke Cetine. Ime Cetinske krajine ne potječe izravno od imena rijeke Cetine, već od hrvatske srednjovjekovne županije, odnosno knežije Cetine koju još u 10. st. bilježi bizantski car – pisac Konstantin Porfirogenet. Navedeno ime, dakle, ravnopravno nose i rijeka i kraj.

Danas se na njenom područje nalaze slijedeće upravne jedinice: Gradovi Sinj i Trilj, te Općine Hrvace, Otok i Dicmo. Povijesno središte Cetinske krajine je grad Sinj.

Grad Sinj

Grad Sinj iako mali zadivljuje svojom bogatom kulturom i stoljetnom tradicijom. Od svega najviše pažnje plijeni Alka, tradicionalno viteško konjaničko natjecanje u kojem alkari (jahači na konju), u punom galopu, gađaju željeznu alku obješenu na konopu preko trkališta. I tako se već 300 godina sinjski alkari bore za najprestižniju titulu, onu alkarskog pobjednika. Istinska vrijednost tog viteškog natjecanja vidi se u Muzeju Sinjske alke i dokumentarno-igranom filmu Sinjska alka, a prepoznata je i na svjetskoj razini, pa je 2010. godine upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

Dan grada Sinja je 15. kolovoza, te se uistinu veličanstveno slavi, a grad u tih par dana posjeti nekoliko desetaka tisuća hodočasnika. Kako je i nacionalna televizija prenijela: ‘Rijetko gdje čovjek može doživjeti tako uzbudljive duhovne trenutke kao na Veliku Gospu u Sinju.’